RIJKSVELDWACHTER VOOGT

In de jaren ’60 was hier, in het middelste deel van het gebouw, het politiebureau gevestigd.
(Foto: Jan van Stipriaan Luïscius).

Mijn broer Jan en ik waren zo ongeveer 13 en 14 jaar en keken vol bewondering naar jongens die op een brommer reden. Wij hadden wel het geld voor een bromfiets (verdiend met een krantenwijk), maar nog niet de leeftijd.

Echter, hoe het precies ontstaan is weet ik niet, we vonden de broers Ad en Ruud van Amstel, wonend midden op het halvemaanvormige plantsoen – ook wel Rondje genoemd – bereid om gebruik te maken van hun tweewieler met knettermotor, een soort Berini Deluxe uit de jaren vijftig. We kwamen immers begin jaren zestig regelmatig bij elkaar op Ruuds kamer om de laatste elpees van The Rolling Stones te beluisteren. Out Of Our Heads was erg populair bij ons vieren. Maar ook The Pretty Things gingen er bij ons in als warme broodjes.

Platenhoes van The Rolling Stones.

Daar, op die kamer, moet ergens een idee zijn ontstaan, dat Ad en Ruud geen windeieren zou leggen. Jullie moeten weten, Jan en ik waren zo groen als gras en daarom konden de gebroeders Van Amstel flink misbruik maken van onze hunkering om hun brommer te bestijgen. Dus wat stelden de slimmeriken voor? Slechts 10 cent hoefden we af te rekenen voor het maken van een ritje rondom het plantsoen.

Derhalve hebben Jan en ik gedurende de zomer van 1962 heel wat geld verloren dat we met moeite hadden vergaard met het bezorgen van reclamefolders, Het Vrije Volk, De Telegraaf én de VARA-gids. Slechts één zomer lang hebben wij gebruik gemaakt van ‘generositeit’ van de broertjes Van Amstel.

Het jaar daarop werd ik 15 en een maand of twee voor mijn verjaardag kocht ik een heuse Puch, maar wel tweedehands en met een opgevoerde motor. Het ding bracht me niet veel geluk, zodat ik om de haverklap in de garage van vader Van Amstel in Maartensdijk, vlak achter het toenmalige gemeentehuis, stond. Hem herinner ik mij als een ruwe bolster die mij geen blik waardig keurde, maar hij liet het sleutelen onder andere aan mijn brommer van zijn zoons wel toe. Ik meen me te herinneren dat het een werkplaats voor vrachtauto’s was, maar wellicht kan iemand mij corrigeren. Hoe dan ook, ik vond het vooralsnog te riskant om mijn broertje erop te laten scheuren daar hij pas 14 was. Echter, voor mij ging letterlijk een wereld open. Ik scheurde, vooral des avonds, over de Tolakkerweg, Graaf Floris V weg en de Vuursche Dreef. Ik geef toe, dat ging gepaard met de nodige decibellen. Het gebeurde dan ook dat mensen nabij het punt waar de bebouwing op de Vuursche Dreef eindigt een klacht (geluidsoverlast, nog geen 16 jaar) hebben neergelegd  bij de Rijkspolitie Maartensdijk, overigens gelegen vlakbij de genoemde garage maar dan alleen gescheiden door de Dorpsweg.

Maar daarvan was ik natuurlijk niet op de hoogte. Wel kreeg ik, of liever mijn ouders, eind april 1964 van een aantal geüniformeerde mensen van de gendarmerie onder leiding van de heer C. Voogt, rijksveldwachter wonende te Hollandsche Rading, een bekeuring. Daar ik minderjarig was werd het gesprek met mijn ouders gevoerd terwijl ik naar mijn kamer boven werd gestuurd. Natuurlijk speelde ik luistervink op de trap, dus was ik enigszins voorbereid op wat komen ging.

Lang verhaal kort: het voertuig werd per direct in beslag genomen en ik was ten einde raad. Ik verwachtte een flinke uitbrander van mijn vader maar hij bleef opmerkelijk rustig voor zijn doen. Het ergste van alles vond ik dat ik weer moest fietsen naar mijn school in Hilversum, want een brommer went snel.

Enkele dagen later, op 7 mei 1964, werd er onverwachts aangebeld. En weer stond de heer Voogt voor de deur, dit keer met een pakketje in de hand. Het was vierkant en zwaar en lag verborgen in een flinke doos. Alstublieft, zei hij tegen mijn ouders, die mij erbij haalden. Of ik 10 gulden wilde betalen voor het samenpersen van het corpus delicti, het scheurijzer. Voor mij was dat nog het ergste van de hele geschiedenis met mijn eerste bromfiets, de Puch. Het bewijs van de aflevering ten huize Van Stipriaan heb ik altijd bewaard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: