Mijn blog volgen
Krijg nieuwe content direct in je mailbox.
MET EEN SIGARET MEER PRET
Je kunt het je nu niet voorstellen, maar er werd in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw nog flink gepaft. Zo herinner ik mij dat kruidenier Van Beek aan de Tolakkerweg nog van die rood-witte pakjes Silky verkocht (uit een automaat), waarvan in HR de mare rondging dat de tabak verkregen werd…
DE BOOMSTAMMEN VAN KEES BECHT
Elk dorp kent inwoners die een bepaalde status hebben opgebouwd. Positief of negatief. Dat kan op talloze verdiensten gebaseerd zijn. Soms zijn het criminelen, lawaaischoppers, de lokale huisarts, de meedogenloze tandarts die niet van aanstellers houdt, iemand die onvervaard (vrijwilligers)werk verricht voor het algemeen belang, een BN’er of het mooiste meisje van de klas (en…
STRENGE WINTERS EN VEEL SCHAATSEN
In de jaren zestig van de vorige eeuw waren er nog behoorlijk strenge winters zoals o.a. de winter van 1955-1956 en 1962-1963. Gedurende de winter ’62 naar ‘63 had ik een krantenwijk voor De Telegraaf die er niet om loog. Die strekte zich uit van de Tolakkerweg, Graaf Floris V Weg met bungalowpark De Egelshoek,…
SNACKS OP HET BOSPAD
Menigeen zal zijn/haar schouders ophalen bij het volgende verhaaltje. En terecht waarschijnlijk. Maar toch… Vanaf midden jaren zestig van de vorige eeuw moet hij er een paar jaar hebben gestaan. En wel iedere zaterdag van vijf tot circa zeven uur. Op een zanderig grasveldje, dat de ingang vormde van het bospad richting de Bosberg. Toen…
BROEKJE OMLAAG (BOVEN DE 18 JAAR)
Ik besef dat ik op het randje verkeer met het volgende nogal precaire verhaal. Reeds eerder schreef ik over een dubbeltje dat Jan en ik elke keer kwijt waren voor een rondje op de brommer van Ad en Ruud van Amstel. Maar er waren meer slimme jongeren in Hollandsche Rading, die schaarse goederen te gelde…
ALS DE KLOKKEN GAAN LUIDEN……..
Ding dong, ding dong, ding dong. Dat betekende tijd voor een kopje thee! Nee, ik was geen zoon van een kasteelheer die voor de vaste middagversnapering opgetrommeld werd. Ik was gewoon Jan, die speelde bij zijn vriendje én klasgenootje van de Hilversumse Schoolvereniging, Jelle Teppema. Jelle woonde in een heel groot huis aan de Vuursche…
HET MOOISTE MEISJE VAN HET DORP!
Geheel vanuit het niets bleek er ineens aan de Tolakkerweg 41 een schoonheid te wonen, waar je niets anders dan onmiddellijk verliefd op kon worden. Dit meisje was vrij lang, beatnikachtig gekleed, had lang blond haar en luisterde naar de naam, zo bleek later, Marlies. Mijn god, de jongens uit het dorp waren perplex, zo…
GROTE DIEPE KUIL
Een heel erg diepe kuil moet ik in mijn herinnering graven om de beelden op te roepen die betrekking hebben op het voormalige recreatiegebied de Zandkuil. Foto’s uit een album met het onderschrift ‘April 1953 op en rond de Rosberg’ getuigen daarvan. Wij moeten toen pas een maand aan de Tolakkerweg hebben gewoond toen pa…
RIJKSVELDWACHTER VOOGT
Mijn broer Jan en ik waren zo ongeveer 13 en 14 jaar en keken vol bewondering naar jongens die op een brommer reden. Wij hadden wel het geld voor een bromfiets (verdiend met een krantenwijk), maar nog niet de leeftijd. Echter, hoe het precies ontstaan is weet ik niet, we vonden de broers Ad en…
FIETSENMAKER VAN BAKEL EN POSTKANTOOR VAN ECHTGENOTE
Ver terug in de jaren vijftig, zestig en begin zeventig waren aan het begin van de Graaf Floris V weg een postkantoor en daar achter een fietsreparatie werkplaats gevestigd – Jan van Bakel – direct naast kruidenier Van Beek. Via een betegeld tuinpad links van het complex, met gras daartussen kon men beide bedrijven bereiken.…
ADVENTKAPEL EN BIBLIOTHEEK
Een gebouw waar je als argeloze bezoeker gemakkelijk aan voorbijloopt is de tamelijk verscholen Adventkapel aan de Tolakkerweg. In mijn herinnering kwam het kerkvolk niet in groten getale opdraven, maar het is denkbaar dat ik tijdens de (vroege) uren van de diensten meestal nog niet in de buurt was van dit op een woonhuis gelijkende…
KRUIDENIERSPAAR VAN BEEK
Wie kent ze niet als Oud-Hollandsche Radingers: het kruideniersechtpaar Van Beek? En hun winkel, gelegen op de hoek (nabij de provinciale grenspaal) van de Tolakkerweg en de Graaf Floris V weg, waar ze boven woonden (er liepen twee rechte grindpaden naar de winkel vanuit de twee genoemde straten). Hij, meneer Van Beek, steevast met een…
BENZINESTATION VAN RIJK VAN KOOIJ
Autobedrijf van de gebroeders Rijk en later Jan van Kooy aan de Tolakkerweg was ook zo’n lichtpuntje aan het eind van het jaar. Als de dagen flink gingen korten dan verscheen aan de rechterzijde, wanneer je ervoor stond, een grote kerstboom van wel vier tot vijf meter. Afgezien van de ballen en andere parafernalia lag…
(TE VEEL) APPELTJES PIKKEN
Als kleine jongetjes hielden wij ons nog niet bezig met grote wereldse zaken. Wat deden we dan zoal? Appels jatten, we struinden alle achtertuinen (aan de spoorkant) af, op zoek naar appelbomen. We vingen nooit bot, want in heel veel achtertuinen stonden uitdagende gulle bomen te pronken met hun knapperige waar. Onze emmers lieten zich…
LANGS DE TOLAKKERWEG
Het is het jaar 1953 dat wij in het huis ’t Krabbeke aan de Tolakkerweg kwamen wonen. (Inwoners van Bergen op Zoom worden ‘Krabben’ genoemd. De vorige eigenaar woonde in Bergen op Zoom). We hadden er drie jaar Halfweg, onder de rook van Amsterdam, op zitten. Een woonboot die op het Zijkanaal lag. In 1950…