Blog


Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

DE BOOMSTAMMEN VAN KEES BECHT

Elk dorp kent inwoners die een bepaalde status hebben opgebouwd. Positief of negatief. Dat kan op talloze verdiensten gebaseerd zijn. Soms zijn het criminelen, lawaaischoppers, de lokale huisarts, de meedogenloze tandarts die niet van aanstellers houdt, iemand die onvervaard (vrijwilligers)werk verricht voor het algemeen belang, een BN’er of het mooiste meisje van de klas (enMeer lezen over “DE BOOMSTAMMEN VAN KEES BECHT”

SNACKS OP HET BOSPAD

Menigeen zal zijn/haar schouders ophalen bij het volgende verhaaltje.  En terecht waarschijnlijk. Maar toch… Vanaf midden jaren zestig van de vorige eeuw moet hij er een paar jaar hebben gestaan. En wel iedere zaterdag van vijf tot circa zeven uur. Op een zanderig grasveldje, dat de ingang vormde van het bospad richting de Bosberg. ToenMeer lezen over “SNACKS OP HET BOSPAD”

GROTE DIEPE KUIL

Een heel erg diepe kuil moet ik in mijn herinnering graven om de beelden op te roepen die betrekking hebben op het voormalige recreatiegebied de Zandkuil. Foto’s uit een album met het onderschrift ‘April 1953 op en rond de Rosberg’ getuigen daarvan. Wij moeten toen pas een maand aan de Tolakkerweg hebben gewoond toen paMeer lezen over “GROTE DIEPE KUIL”

RIJKSVELDWACHTER VOOGT

Mijn broer Jan en ik waren zo ongeveer 13 en 14 jaar en keken vol bewondering naar jongens die op een brommer reden. Wij hadden wel het geld voor een bromfiets (verdiend met een krantenwijk), maar nog niet de leeftijd. Echter, hoe het precies ontstaan is weet ik niet, we vonden de broers Ad enMeer lezen over “RIJKSVELDWACHTER VOOGT”

FIETSENMAKER VAN BAKEL EN POSTKANTOOR VAN ECHTGENOTE

Ver terug in de jaren vijftig, zestig en begin zeventig waren aan het begin van de Graaf Floris V weg een postkantoor en daar achter een fietsreparatie werkplaats gevestigd – Jan van Bakel – direct naast kruidenier Van Beek. Via een betegeld tuinpad links van het complex, met gras daartussen kon men beide bedrijven bereiken.Meer lezen over “FIETSENMAKER VAN BAKEL EN POSTKANTOOR VAN ECHTGENOTE”

ADVENTKAPEL EN BIBLIOTHEEK

Een gebouw waar je als argeloze bezoeker gemakkelijk aan voorbijloopt is de tamelijk verscholen Adventkapel aan de Tolakkerweg. In mijn herinnering kwam het kerkvolk niet in groten getale opdraven, maar het is denkbaar dat ik tijdens de (vroege) uren van de diensten meestal nog niet in de buurt was van dit op een woonhuis gelijkendeMeer lezen over “ADVENTKAPEL EN BIBLIOTHEEK”

KRUIDENIERSPAAR VAN BEEK

Wie kent ze niet als Oud-Hollandsche Radingers: het kruideniersechtpaar Van Beek? En hun winkel, gelegen op de hoek (nabij de provinciale grenspaal) van de Tolakkerweg en de Graaf Floris V weg, waar ze boven woonden (er liepen twee rechte grindpaden naar de winkel vanuit de twee genoemde straten). Hij, meneer Van Beek, steevast met eenMeer lezen over “KRUIDENIERSPAAR VAN BEEK”

(TE VEEL) APPELTJES PIKKEN

Als kleine jongetjes hielden wij ons nog niet bezig met grote wereldse zaken. Wat deden we dan zoal? Appels jatten, we struinden alle achtertuinen (aan de spoorkant) af, op zoek naar appelbomen. We vingen nooit bot, want in heel veel achtertuinen stonden uitdagende gulle bomen te pronken met hun knapperige waar. Onze emmers lieten zichMeer lezen over “(TE VEEL) APPELTJES PIKKEN”

LANGS DE TOLAKKERWEG

Het is het jaar 1953 dat wij in het huis ’t Krabbeke aan de Tolakkerweg kwamen wonen. (Inwoners van Bergen op Zoom worden ‘Krabben’ genoemd. De vorige eigenaar woonde in Bergen op Zoom). We hadden er drie jaar Halfweg, onder de rook van Amsterdam, op zitten. Een woonboot die op het Zijkanaal lag. In 1950Meer lezen over “LANGS DE TOLAKKERWEG”

%d bloggers liken dit: