BENZINESTATION VAN RIJK VAN KOOIJ

Ongeveer ter hoogte van het hekwerk, stonden de Esso-pompen. (Foto: Jan van Stipriaan Luïscius).

Autobedrijf van de gebroeders Rijk en later Jan van Kooy aan de Tolakkerweg was ook zo’n lichtpuntje aan het eind van het jaar. Als de dagen flink gingen korten dan verscheen aan de rechterzijde, wanneer je ervoor stond, een grote kerstboom van wel vier tot vijf meter.

Afgezien van de ballen en andere parafernalia lag er, en dat was een groot wonder voor een jongetje van onder de tien jaar, kunstsneeuw gedrapeerd over de takken. Het bestond uit een soort piepschuim, dat indertijd heel nieuwerwets geweest moest zijn.

Eens kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en probeerde, op weg naar de bushalte ter hoogte van huisnummer 57, een stukje ervan los te pulken. Het was vroeg in de morgen, en het was nog halfdonker. Vanuit de garage klonk het ineens op nogal barse toon: wat mot je daar? Ik verwachtte een ernstige schrobbering, maar uiteindelijk viel de berisping mee. Ik mocht zelfs een stukje meenemen.

De kerstboom heeft er nog jaren gestaan rond de kerst tot het stukje groen werd opgeofferd aan de uitbreiding van het tankstation, toebehorende aan het bedrijf. Weer enige jaren verder was de garage verdwenen, waarschijnlijk vanwege teruglopende clientèle na de realisering van snelweg A27. Op dezelfde A27 – tussen Utrecht en Maartensdijk – beheerde Jan een tankstation, die zijn zoon Rijk later heeft overgenomen.

De woning náást het tankstation Kooij aan de Tolakkerweg. (Foto: Jan van Stipriaan Luïscius).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: