ADVENTKAPEL EN BIBLIOTHEEK

Een gebouw waar je als argeloze bezoeker gemakkelijk aan voorbijloopt is de tamelijk verscholen Adventkapel aan de Tolakkerweg. In mijn herinnering kwam het kerkvolk niet in groten getale opdraven, maar het is denkbaar dat ik tijdens de (vroege) uren van de diensten meestal nog niet in de buurt was van dit op een woonhuis gelijkende godshuis.

De Adventkapel aan de Tolakkerweg. In vroeger dagen (op woensdagmiddagen) ook bibliotheek.
(Foto: Jan van Stipriaan Luïscius)

Hoe dan ook, eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de vorige eeuw werden er lessen in catechisatie gegeven. En aangezien ik op zaterdag bij aanvang van de lessen wel eens meisjes naar binnen zag gaan vroeg ik aan ons moeder op achteloze toon of het voor mij niet overbodig was de lessen te volgen. Tot mijn verbazing stemde ze, zij het met enige terughoudendheid, toe.

Dagen van spanning volgden tot vader Van Stipriaan mij op een dag kokend van woede aansprak met de woorden: ‘Waar haal je het lef vandaan! Daar komt niets van in’. Uit de volgende verhalen zal blijken dat zijn opvattingen van het atheïsme een rode draad vormen in het leven van mijn broer Jan en mij. En aangezien zijn wil wet was zat er voor mij niets anders op dan de pogingen tot kerkbezoek op te geven.

Echter, ons moeder kwam, toen de stof eenmaal was neergedaald, met de suggestie op de proppen om dan maar lid te worden van de bibliotheek die achter in de kapel was gevestigd. Deze bestond uit niet meer dan een paar planken en was alleen op zaterdagmiddag geopend.

Op de eerstvolgende zaterdag ging ik er heen. Er stond een hulpvaardige vrouw die, zoals ze mij vertelde, in de Dennenlaan woonde (misschien weet iemand nog wie zij was). Als elf-, twaalfjarige las ik graag boeken over uitvindingen of zeerovers. Maar helaas, die waren er niet. Wel had ze een suggestie voor mij. Ze haalde een boek van Paul Rodenko tevoorschijn. Het heette, dat weet ik nog, Vrijmoedige Liefdesverhalen.

Welnu, braaf als ik was begon ik nog dezelfde dag aan het boek. Ik moet zeggen, ik begreep er niets van. Bleek het een boek voor volwassenen te zijn met scabreuze verhalen; wist ik veel. Terwijl ik me door het boek heen ploeterde, ergens nog helemaal aan het begin, kwam mam langs en zag de titel van het boek. Ze nam het, duidelijk geschrokken, uit mijn handen en zei dat het niet geschikt voor mij was.

Daarbij zei ze dat ik de bibliotheek maar uit mijn hoofd moest zetten. Gelukkig kreeg ik niet lang daarna het grote boek ‘De wereld waarin wij leven, de geschiedenis van onze aarde’. Alleen al bij de afbeelding van de omslag kon ik wegdromen en was de bieb al gauw uit mijn hoofd verdwenen.

2 gedachten over “ADVENTKAPEL EN BIBLIOTHEEK

  1. Over de bibliotheek in de dependance naast de kapel zat mevrouw Verhagen of haar man er ook bij betrokken was, weet ik niet. Hij heeft tot voor kort nog op de Dennenlaan gewoond.
    Zij heeft mij via de stencils van de Boektitels die in grote kisten elk half jaar werden bezorgd leren lezen d.w.z. Boeken van Jan Wolkers, en James Baldwin o.a.
    De zoon Philip (Flip) kwam ik in 1985 tegen in Gorinchem waar we destijds samen aan een Mavoschool verbonden waren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: